BEHANDELMOGELIJKHEDEN
Podotherapeutische zolen worden op maat gemaakt voor jong of oud, sporter of niet-sporter, patiënten met reuma of diabetes, … Deze specifieke zolen kunnen verschillende behandeldoelen hebben. Naast standscorrectie van de voet, kunnen ze ook comfort bieden en een betere drukverdeling realiseren waardoor de functie van de voeten verbetert en pijnklachten verminderen of verdwijnen. Zolen worden aangepast aan de vorm van de voet en gemaakt volgens de gewenste hardheid afhankelijk van het behandeldoel.
Siliconenorthesen (teenstukjes) zijn hulpmiddelen die van siliconen worden vervaardigd. Afwijkende teenstanden worden gecorrigeerd en/of drukplekken worden voorkomen en/of ontlast.
Orthonyxie of een nagelbeugel is een beugel die op de nagel wordt bevestigd om een kromgegroeide nagel terug recht te maken of tijdelijk de verhoogde druk van de nagel in de huid te verminderen. Deze beugel dient om de oorspronkelijke vorm van de nagel weer terug te krijgen.
Vilttherapie wordt meestal als tijdelijke therapie toegepast. Dit kan als het gaat om een probleem dat snel geneest, maar ook als tijdelijke oplossing in afwachting van een definitieve therapie. Vilt is zeer geschikt om pijnlijke drukplekken en wondjes direct te ontlasten en/of te beschermen. Aangezien vilt een gemakkelijk verwerkbaar materiaal is en direct kan worden aangebracht, is het inzetbaar voor talrijke aandoeningen.
Taping is een methode om anatomische stresspunten te ontlasten, gewrichten te stabiliseren en/of te ondersteunen en spieren, pezen, ligamenten en andere weke delen te ontlasten. Meestal gebeurt dit in afwachting van een definitieve therapie. De podoloog kan bijvoorbeeld het grote teengewricht of de andere tenen door middel van taping immobiliseren bij een breuk of verstuiking.
Diabetesscreening: Via een screening kan men nagaan welk risico een diabetespatiënt loopt op het ontstaan van een voetulcus. De conditie van de voeten wordt beoordeeld en geïnterpreteerd. De screening op risicofactoren gebeurt op basis van een anamnese, inspectie, sensibiliteitsonderzoek, vaatonderzoek, het testen van het diepe gevoel en de gewrichtsbeweeglijkheid. Op deze manier trachten we risicovoeten zo vroeg mogelijk op te sporen zodat we vervolgens de meest optimale zorg kunnen aanbieden.
Reumascreening: Mensen met reuma hebben vaak specifieke voetproblemen. Aantasting van botten ten gevolge van gewrichtsontstekingen, kunnen aanleiding geven tot standsafwijkingen. De drukverdeling van de voet verandert en eelt/likdoorns kunnen ontstaan. Reumapatiënten hebben eveneens een verhoogd risico op neuropathie (aandoening van de zenuwen). Het is daarom aan te bevelen om jaarlijks een voetscreening te laten uitvoeren.
Schoenadvies en voorlichting: Schoenen moeten een goede pasvorm hebben in de breedte, lengte en teenhoogte. Een stevig hielcontour zorgt voor de steun die de voet nodig heeft in de landingsfase. Daarnaast moet de schoen op de juiste plaats buigen. Diabetici moeten rekening houden met stiksels of naden aan de binnenzijde van de schoen die wondjes kunnen veroorzaken.
Stretch- en/of oefenprogramma voor de spieren: Naast een zooltherapie of voorlopige therapie kan het soms nodig zijn dat de patiënt tevens oefeningen moet uitvoeren om de spieren te verlengen en/of te versterken. Dit kan in de vorm van een oefenprogramma die de patiënt onder begeleiding of zelfstandig thuis kan doen.